Régóta terveztem megnézni a Fate/Stay Night animét. Rengeteg AMV-ben láttam bevágásokat, fórumbejegyzésben olvastam róla, de valamiért eddig nem jutottam el ahhoz, hogy megnézzem. Egészen mostanáig. A 2018-as évet alapvetően úgy indítottam, hogy új animéket fogok megnézni és ez az anime is bekerült a tervezett listámra.
A történet Fuyuki városában veszi kezdetét, ahol ádáz küzdelmek folynak a Szent Grál megszerzéséért. A Szent Grál egy tárgy, amely a legendák szerint képes a háborúk győztesének a kívánságát beteljesíteni. A Szent Grál Háborújában hét mágus küzd meg egymással, oldalukon az általuk megidézett mítológából ismert hősök erejére támaszkodva. Tíz évvel ezelőtt a grálért folytatott harc tragédiába fulladt, amelyet csak egyetlen ember élt túl: főhősünk Emiya Shirou.
Shirou különleges képességek birtokában van, mágikus erővel rendelkezik. Képes a tárgyak szerkezetébe belelátni és megjavítani őket. A múltjába kevés betekintést nyerünk, csak a nagy tűzvészre és az azutáni időszakra emlékszik, amikor egy mágus magához veszi és fiaként neveli fel. Shirou átlagos életet él egészen addig a percig amíg meg nem támadják. Ám amikor egy lándzsát szegeznek az arcának, egy fiatal, páncélba öltözött lány jelenik meg mögötte, aki megmenti az életét. Ő lesz Shirou szolgája, akit Sabernek hívnak. Shirou lassan kezd rájönni, hogy nem akármilyen dolgok zajlanak. Kiderül, hogy ő is kiválasztott és nincs más választása, mint harcolni. Azonban Emiya eléggé idealista személyiség, aki makacsul ragaszkodik az elhatározásaihoz. Nem akar ölni és ártani másoknak. Úgy akar csatát győzni, hogy senkinek ne essen bántódása és inkább önmagát áldozza fel, mintsem mások életét.

Karakterek

Shirou karaktere ennek köszönhetően egyszerre ámulatba ejtő és idegesítő is egyben. Saber szeretne harcba szállni és  megvédeni mesterét, azonban Emiya megparancsolja neki, hogy ne tegye, mert nem szeretné, ha baja esne. Ez bizonyos rész után roppant idegtépő, mert akadályozza a cselekmények menetét és a történet az ő hibájának köszönhetően folyton egyhelyben toporog vagy csak azt lehet megfigyelni, hogy őnagysága eszmei vitákat folytat töretlenül másokkal. Azonban a történet végén csak ráeszmél, hogy nincs igaza abban, hogy harc nélkül nem győzhet. Nekem személyszerint szimpatikus a karaktere, tartogat a nézőnek a végére meglepetéseket. Csak ki kell várni és addig lehetőleg kevésbé gyűlölni, mert nem egyezik gyakorlatilag senkivel a véleménye. Az anime végén eléggé durván felzárkózik a többiekhez képest.
Ennek ellenére nem ő lett a kedvenc karakterem. Akik az elejétől kezdve igazán menők és káprázatosak voltak számomra az Saber, Rin és Archer karaktere. Mindhármuknak nagyon jó a karakter kidolgozása és igazán kemény ellenfelek a küzdelmekben. Rin és Archer tökéletesen illenek egymáshoz, mint mester és szolga párosítás.
Archer a legerősebb karakter az egész történetben: keményeket odaszól, minden mondatában a sokszor fájdalmas, de makulátlan igazság van, amelyet Shirou-nak eléggé nehezen megy megemésztenie. A harcjeleneteinél meg csak tátottam a szám, valami eszméletlen brutális képességeket és támadásokat lenyom. Epic. Sajnálom, hogy nem kapott több szerepet.
Rin szintén közel került a szívemhez, őt már az elejétől kezdve szerettem. Taktikus, jó stratéga. Sűrűn menti meg Shirou életét az elején és sokat segít neki és Sabernek. Első ránézésre nem tűnik valami kedvesnek, de a látszatról hamar kiderül, ez rossz megközelítés. Az érzelemmentes, marcona külső mögött egy önzetlen és segítőkész lány rejtőzik. A karakterdizájn az ő esetében valami gyönyörű. ^^
Saber lett az én kedvencem. Nyugodt, megfontolt és erős jellem. A karakterdizájn Saber esetében is nagyon jó lett. Rohadt jól néz ki. ^^ És szerintem ő tartogatja a legtöbb meglepetést is az animénk során. Fokozatosan tudhatunk meg lényeges információkat a múltjáról és a céljairól.

A további mellékszereplőkről nem tennék részletesebb említést. Nagytöbbségük iránt közömbösséget éreztem vagy egyáltalán nem voltak számomra szimpatikusak. A főgonosz sem váltott ki bennem semmilyen érzést. Nem utáltam, nem is tartottam olyan karakteres jellemnek. Egyszerűen olyan semmilyennek éreztem.

Anime

Amik nagyon tetszettek nekem, azok a harci jelenetek és a Shirou és Saber közötti kapcsolat. Elnyerte a tetszésemet még az is, hogy az animében megmutatkozó érzelmi szálak a szereplők közt nem lettek kulcsfontosságúak az alkotók szemszögéből. A Fate/Stay Night sztoriját tekintve, nos, egyáltalán nem illet volna bele, ha megbonyolítják valami erős romantikus szállal. Bár az tagadhatatlan, hogy mélyen belül én is szerettem volna, hogy valami boldog befejezése legyen az animének. Tetszett Emiya Shirou karakterfejlődése és az is, hogy az anime nem okozott sorozatos csalódásokat. Értem ide az olyan finomságokat, mint a legtöbb esetben előforduló alkotói hadműveletek, hogy a kedvenc karaktereimet sorra írják ki végérvényesen a sztoriból vagy egy teljesen lezáratlan és értelmét vesztett animére pazaroltam el az időm. Szerencsére ezek veszélye a Fate/Stay Night esetén egyáltalán nem fenyeget. Meglepetést és váratlan fordulatokat tartalmaz. Amikor a harcjelenetekre került sor, az igazán látványos és izgalmas lett.
Szintén előnyére lehet írni az RPG játékokból ismert szinte összes karakterosztály jelen van a történetben: archer, berserker, warrior és sorolhatnám még a kasztokat. Az animáció nagyon jó lett, a szereplők és a környezet igazán szépek és kidolgozottak, grafikai szemszögből egy igényes munka.

Lényegében a Fate/Stay Night egy 24.részes fantasy történet mágiával, harci jelenetekkel,  mindezt nagyon ízléses és élvezhető formában adva a közönségnek. Az egyéni értékelésem szerint 9/10.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.